נהיגה תחת השפעת סמים
נהיגה תחת השפעת סמים היא עבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח משולב], התשכ"א-1961. למרות שהעבירה מצויה ב"גזרה" אחת ביחד עם נהיגה בשכרות, חשוב לזכור ששימוש בסמים (שלא כמו שימוש באלכוהול) אסור בכל כמות או רמה.
לא אחת, בתי המשפט אף נוטים להחמיר עם נאשמים שמורשעים בנהיגה תחת השפעת סמים גם בשל האיסור המוחלט בחוק לגבי שימוש בסמים שלא בנהיגה.
נהג שמוגש כנגדו כתב אישום בגין עבירה זו עלול למצוא עצמו מתמודד עם הרשעה שיכולה להוביל לגזר דין הכולל פסילת רישיון, פסילה על תנאי, קנס כספי משמעותי, מאסר על תנאי ואפילו מאסר בפועל.
על פי פקודת התעבורה, ניתן להרשיע אדם בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים אם יוכח כי הנאשם נהג כאשר מצויים בגופו סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן כהגדרת המושג "סם מסוכן" בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973.
בדיקת סמים לנהג
שוטר רשאי לדרוש מנהג לתת דגימת שתן לאיתור סמים אם וכאשר קיים חשד סביר לכך שנהג שיכור תחת השפעת סמים. שונה הדבר אם וכאשר נהג מעורב בתאונת דרכים, אזי השוטר לא יהיה זקוק לאותו "חשד סביר" והנהג יהיה חייב לתת דגימת שתן.
היות שבדיקת סמים לא יכולה להתבצע בשטח, השוטר יכול לדרוש מהנהג להתלוות אליו לתחנת המשטרה לשם ביצוע בדיקת דם או שתן. השוטרים מציינים בדוח התנהגויות חשודות כמו עייפות, דיבור לא ברור וכדומה. התנהגויות שיכולות לחזק את העובדה שהנהג היה נתון תחת השפעת סמים.
חשוב להדגיש כי חשד סביר לביצוע בדיקות וחיפושים חייב להיות חשד מוחשי. כאשר שוטר מעכב נהג ודורש ממנו לעבור בדיקות מבלי שקיים חשד סביר, ייתכן והראיות שיושגו לא תהינה קבילות ולא יוכלו לשמש לטובת הרשעה.
חשד סביר יכול להתגבש בסיטואציות כגון ביצוע עבירות תנועה, התנהגות חשודה לאחר עצירת הנהג, מציאת סמים או כלים לשימוש בסמים ברכב, מידע מודיעני ממוקד ועוד. למרות שתוצרי חילוף סם יכולים להישאר בגוף גם ימים ושבועות לאחר השימוש בפועל, אם בדיקה מדעית העלתה ממצאים לגבי נוכחות סם בגוף קיימת חזקה שהנהג נהג תחת השפעה.
סירוב לבדיקת סמים
נהג אשר מסרב לעבור בדיקת סמים על ידי שוטר ייראו אותו כמי שנהג תחת השפעת סמים. סירוב מקים חזקה לפיה הנהג ביצע את העבירה המדוברת אך החוק קובע שהשוטרים חייבים להסביר לנהג את משמעות הסירוב והשלכותיו. כבר היו לא מעט מקרים בעבר שבהם נהגים טענו שהשוטרים לא סיפקו הסבר כאמור ועל כן אין לראות בסירוב כמעיד על נהיגה תחת השפעת סמים.
ענישה בגין נהיגה תחת השפעת סמים
אדם שיורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים מסתכן בעונש של פסילה למשך שנתיים לפחות. מדובר בפסילת מינימום כאשר לבית המשפט סמכות לקבוע תקופה מקוצרת אך זו מיושמת במקרים נדירים וחריגים בלבד.
הרשעה בנהיגה תחת השפעת סמים יכולה לכלול בין היתר תשלום קנס כספי גבוה ואפילו מאסר על תנאי ומאסר בפועל. בפרט אם היא בוצעה ביחד עם עבירות נוספות כמו אי ציות לחוקי התנועה וכמובן תאונת דרכים. פסילת המינימום עלולה להיות מוכפלת לארבע שנים במידה שעסקינן בעבירה חוזרת.
בין השיקולים הרלבנטיים לגבי גזר דין לאחר הרשעה בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים ניתן לציין את נסיבות ביצוע העבירה, מועד השימוש בסם, סוג הסם המדובר, הנסיבות האישיות של הנהג, עבר תעבורתי ועוד.
ייצוג משפטי בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים
נהיגה תחת השפעה סמים היא עבירה הדורשת ייצוג משפטי מהשלבים המוקדמים והראשוניים ביותר. עורך דין שמתמחה בדיני תעבורה יכול לבדוק היטב את נסיבות המקרה לרבות את החשד הסביר שהוביל לביצוע בדיקת סמים.
עבודתו של הסנגור כוללת התחקות אחר אופן התנהלות השוטרים בשטח ובתחנת המשטרה. קרי, האם הם ביצעו את המוטל עליהם לפי כל הנהלים, התקנות והוראות החוק. במקרים מסוימים ההגנה יכולה לטעון שאמנם בדיקת סמים הולידה תוצאות חיוביות אך בזמן הנהיגה הנאשם לא היה נתון השפעת הסם.
משרדנו מייצג מדי שנה נהגים רבים הנאלצים להתמודד עם חשדות וכתבי אישום בגין נהיגה תחת השפעת סמים. עו"ד יחי כותה, מייסד המשרד, מעורב בכל התיקים באופן אישי החל מהחקירה במשטרה ועד הגשת כתב אישום והייצוג המשפטי בבית המשפט.