המכון הרפואי
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד), אשר ידוע גם כ"מכון הארבעה" (על שם מיקומו הקודם ברחוב הארבעה בתל אביב), הוא זרוע רפואית הפועלת ביחד ובשיתוף עם משרד הרישוי.
במכון מתקיימות אלפי בדיקות כשירות רפואית לנהיגה מדי שנה לנהגים אשר מגיעים למרב"ד מסיבות שונות.
עם תום הבדיקה הרפואית במרב"ד, מועברת לרשות הרישוי המלצה האם להורות על התליית רישיון נהיגה או שמא להשיב את הרישיון לבעליו (כאשר מדובר על רישיון נהיגה חדש, ההמלצה נוגעת לשאלה האם להתיר את הוצאתו). למרות שמדובר בהמלצה בלבד, משרד הרישוי נוטה לייחס משקל רב לבדיקות הרפואיות ויש שרואים במרב"ד כ"רופא של משרד התחבורה".
ההליך במרב"ד
ההליך במרב"ד הוא הליך מנהלי באופיו שאיננו משפטי אך יכולות להיות לו תוצאות מרחיקות לכת. התליית רישיון מכוח החלטה של המכון הרפואי יכולה להיקבע לתקופות שונות, החל מתקופות קצרות וכלה בשלילת רישיון לצמיתות.
רצוי שמי שקיבל זימון לבדיקה במרב"ד ייוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום. עורך דין מטעמו שיוכל לסייע בהכנה נכונה לקראת הבדיקה וכן בהתמודדות עם תוצאותיה (במסגרת וועדת עררים או ערעור לבית המשפט).
בדיקות כשירות רפואית שנערכות במרב"ד הן אינן "בדיקות שגרתיות" והמכון רחוק מלהיות "חותמת גומי" לדבריו ומסמכיו של הנבדק. לא אחת הנבדק בטוח שהוא עומד לקבל בחזרה את רישיון הנהיגה שלו (או לקבל היתר להוציא רישיון נהיגה חדש) אך ההחלטה הפוכה לחלוטין.
מי עומד לבדיקות כשירות רפואית במכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
- אדם המבקש להוציא רישיון נהיגה לרכב משא כבד.
- אדם המבקש להוציא רישיון נהיגה לרכב ציבורי.
- אדם אשר היה מעורב בתאונת דרכים ושמשטרת ישראל דיווחה עליו למרב"ד.
- נהג שהוגש נגדו כתב אישום בבית המשפט לתעבורה ודווח על כך למרב"ד על ידי בית המשפט.
- נכה שהופנה על ידי המוסד לביטוח לאומי.
- נכה משרד הביטחון שהופנה לאור מצבו הבריאותי.
- משתמש או מורשע בעבירות סמים או אלכוהול שהופנה על ידי משטרת ישראל, משרד הרישוי או צה"ל.
- נהג שדווח לגבי מצבו הבריאותי על ידי רופא מכוח חובת הדיווח לפי סעיף 12ב' לפקודת התעבורה.
- בעל רישיון נהיגה אשר דווח על ידי משרד הרישוי בגין בעיות בריאותיות.
- נהג מגיל 60 ומעלה אשר צריך להגיע לבדיקות רפואיות תקופתיות מכוח תקנה 196 לתקנות התעבורה.
הבדיקות הרפואיות שנערכות במכון יכולות להיות בדיקות פיזיות או בדיקות נפשיות. אם מדובר בבדיקה פיסית, הנבדק נשלח לבדיקות ספציפיות בהתאם למגבלה הרלבנטית. ככל שעסקינן בבדיקות בתחום הנפש, הנבדק יידרש לעמוד בבדיקה אישיותית-פסיכולוגית. בדיקה שתוצאותיה יכולות להיות שהנהג לא מתאים לנהיגה מבחינה אישיותית.
אי התאמה אישיותית לנהיגה הוא מושג ערטילאי שניתן לפרשו באופנים שונים. ואכן, נבדקים רבים אשר רישיון הנהיגה שלהם נפסל מחמת עילה זו מבקשים לשנות ולהפוך את ההחלטה.
עורכי דין המתמחים בדיני תעבורה יודעים להדגיש בעניין זה את הדברים הידועים שנאמרו על כך בפסק דינו של כב' נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, דן בן ביין, "יש לנהוג בזהירות רבה בהפעלת הסמכות לפסילה עקב אי התאמה אישיותית" (ע"ש (חי') 122/00).
ייצוג משפטי מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
לעורך הדין שמלווה את הנבדק יש משקל רב בתהליך. ראשית, עורך הדין יכול להעניק לנהג/לנבדק ייעוץ והכוונה עוד בטרם הוא מתייצב לבדיקות הכשרות הרפואיות. לאחר מכן, במידה שההמלצה שהתקבלה איננה תואמת את הציפיות, ויש לה השלכות על רישיון הנהיגה, עורך הדין יכול לסייע בהגשת ערר על ההחלטה לוועדה לעררים (וכן לייצג את הנבדק בוועדה). אם הוועדה לעררים לא קיבלה את הטענות שהוצגו בפניה, עורך הדין יכול להמשיך ולייצג את הנבדק/הנהג בבית המשפט לתעבורה.
משרדנו הינו בעל ניסיון עשיר ורב בסיוע לנהגים ונבדקים מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. משרדנו מעניק ייעוץ והכוונה לפני ההגעה למרב"ד, וכן עוזר בהתמודדות עם תוצאות והמלצות המכון הרפואי. קיבלתם זימון למכון הרפואי? ההמלצה שניתנה בעניינכם אינה תואמת את מצבכם הרפואי? צרו עמנו קשר ונשמח לסייע.