פסילת רישיון
פסילת רישיון היא ללא ספק עונש קשה שפוגע בנהג ובבני משפחתו באופן ישיר. חוסר היכולת להתנייד ברכב, כאשר הפסילה יכולה להיות למשך תקופה ארוכה של שנים (ואפילו לצמיתות), איננו עניין של מה בכך.
מדי שנה נפסלים ונשללים בישראל עשרות אלפי רישיונות נהיגה בנסיבות שונות וחשוב לדעת שניתן לעתים להתמודד עם העניין באמצעות קבלת ייצוג משפטי. ישנם שלושה סוגים עיקריים של שלילת רישיון בישראל שלכל אחד מאפיינים משלו ואלו הם:
פסילת רישיון בבית משפט – פסילת רישיון שמוטלת במסגרת גזר דין בבית משפט לתעבורה. הפסילה יכולה להיות קצרה, בת כמה ימים בלבד, וכן להיפסק לתקופות ארוכות של חודשים, שנים או לצמיתות. תקופת הפסילה נקבעת בהתאם להליך הרלבנטי שנדון בעניינו של הנהג. לעתים הפסילה היא כמעט אוטומטי. למשל, אם הוגש כנגד נהג כתב אישום בגין עבירה שגרמה לתאונת דרכים קטלנית, במקרים אלה המאשימה תגיש לבית המשפט בקשה לפסילת הרישיון עד לתום ההליכים ובית המשפט ראשי להטיל את הפסילה רק לאחר שניתנה לנאשם הזדמנות לטעון את טענותיו בדבר העדר מסוכנות לציבור מחמת נהיגתו.
פסילה מנהלית – פסילת רישיון מנהלית היא פסילה ללא משפט המוטלת על ידי קצין משטרה. זו פסילה לתקופות של 30, 60 או 90 ימים והיא פועל יוצא של ביצוע עבירת תנועה שיש בה כדי להעיד על מסוכנות מצד הנהג למשתמשים בדרך (למשל, מעורבות בתאונת דרכים עם נפגעים, נהיגה בשכרות, מהירות וכדומה).
פסילת רישיון ע"י משרד הרישוי – משרד הרישוי יכול להטיל על נהג פסילת רישיון בגין צבירת נקודות בשל ביצוע עבירות תנועה.
סיווג פסילה
פסילת רישיון נובעת מההבנה שקיימת מצד הנהג מסוכנות כלפי משתמשים אחרים בדרך. הפסילה מוטלת על כלל רישיונות הנהיגה של הנהג ולא רק על הרישיון שהביא להטלת הפסילה. ישנם חריגים בהם ניתן לקבל סיווג פסילה. למשל, שלילת רישיון לרכב פרטי תוך מתן אפשרות לנהוג על רכבים אחרים (כמו לדוגמה מכונה ניידת וכו'), סיווג פסילה לאזורים גיאוגרפיים, התרת נהיגה בשעות שונות וכדומה.
הנימוקים שיכולים לסייע בקבלת סיווג פסילה הם נסיבות אישיות, צרכי פרנסה, מצב בריאותי (של הנהג או של בן משפחה התלוי בו) וכיוצא באלה.
סיווג פסילה לא ניתן בנקל ומדובר בחריג לכלל. התביעה המשטרתית טוענת פעמים רבות כי התרת נהיגה בתנאים מסוימים לאדם שרישיונו נפסל עלולה לשמוט את מהות הענישה.
ייצוג משפטי בענייני פסילת רישיון
עורך דין המתמחה בדיני תעבורה יכול בהחלט לסייע במצבים של פסילת רישיון. בין אם על ידי הצגת טיעונים משפטיים הנוגעים לביצוע העבירות בטרם ניתנה הכרעת דין מרשיעה, ובין אם בהצגת שיקולים רלבנטיים בשלב גזירת הדין. עורך דין יכול להעלות טיעונים מהותיים בפני קצין משטרה ובני משרד הרישוי מדוע להימנע מלהטיל פסילה בפועל לנהג.
בהקשרים הללו, משרדנו מעניק ייעוץ משפטי וייצוג בהיבטים הנוגעים לפסילת רישיון נהיגה, ובכלל זה ליווי הלקוחות בשימוע בפני קצין משטרה ובפני רשויות האכיפה. פעמים רבות רישיון הנהיגה של הלקוחות הוחזרו לרשותם הודות לייצוג מקצועי ואיתור הכשלים הרלבנטיים.