נהיגה בשכרות
נהיגה בשכרות היא עבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961. פקודת התעבורה קובעת כי "שיכור" הוא מי שנוהג ברכב תוך כדי שתיית משקה אלכוהולי או שנמצא בגופו ריכוז גבוה של אלכוהול מעבר למותר בתקנות התעבורה.
מהו סף האלכוהול המותר?
תקנות התעבורה קובעות לעניין זה רף של 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או 50 מ"ג אלכוהול ב-100 מ"מ דם. בפועל, לאור העובדה שבדיקת אלכוהול בנשיפה נעשית במכשיר הינשוף, רף האכיפה בפרקטיקה הוא מעל 290 מיקרוגרם לליטר אוויר נשוף.
פקודת התעבורה מגדירה ארבעה סוגי נהגים אשר רף האכיפה לגביהם מחמיר יותר ואלו הם:
- נהגים חדשים.
- נהגים צעירים (מתחת לגיל 24).
- נהגים ברכבים ציבוריים (מונית, אוטובוס).
- נהגים ברכבים מסחריים מעל 3.5 טון.
נהגים אלה אינם רשאים לנהוג גם כאשר בגופם 50 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף או 10 מ"ג אלכוהול ל-100 מ"מ דם. כלומר, טיפה לא יותר מכוס הקידוש.
השוטר גם יבצע לנהג "בדיקת מאפיינים" שדרכה יתרשם באופן סובייקטיבי ממצבו (הליכה על קו ישר, נגיעה באף בעיניים עצומות, עמידה עם ראש נטוי למשך כשלושים שניות בעיניים עצומות ועוד).
שכשנהג נעצר על ידי שוטר ומתבקש לעבור בדיקות לגילוי אלכוהול הוא לא רשאי לסרב. סירוב עלול להביא לכך שיראו את הנהג כמי שנהג שיכור.
ענישה ופסילת מינימום
ענישה בגין הרשעה בנהיגה בשכרות טומנת בחובה סכנה ממשית של פסילת מינימום לתקופה של שנתיים לפחות (ואם מדובר על עבירה חוזרת אזי תקופת המינימום היא בת ארבע שנים). לבית המשפט יש סמכות לקבוע פסילה לתקופה קצרה יותר, אך סמכות זו יוצאת אל הפועל במקרים חריגים בלבד. אין צורך להכביר במילים אודות המשמעות הכבדה של שלילת רישיון (כמעט) אוטומטית לתקופה כה ארוכה.
העונש בגין הרשעה בעבירה של נהיגה בשכרות יכול לכלול לצד פסילה גם קנס ואפילו מאסר על תנאי ומאסר בפועל. הכל בהתאם לנסיבות העבירה ותוצאותיה.
לדוגמה, נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים כשהוא נתון בגילופין עלול למצוא את עצמו מול התביעה המשטרתית אשר תדרוש להטיל עליו עונש של מאסר מאחורי סורג ובריח.
ייצוג משפטי בעבירות של נהיגה בשכרות
עורך דין לתעבורה המייצג נאשמים וחשודים בעבירות של נהיגה בשכרות צריך לבדוק היטב את נסיבות המקרה ובמיוחד את אופן התנהלות השוטרים בשטח בעת ביצוע הבדיקה.
למשל, האם השוטרים ביצעו את הבדיקה כנדרש, האם הם הסבירו לנהג את משמעות סירובו במידה שסירב, האם מכשיר הינשוף כויל ותוחזק לפי ההוראות, האם הטפסים מולאו כנדרש, האם השוטרים שמרו על קשר עין עם הנהג לכל אורך הבדיקה ועוד.
הייצוג המשפטי חשוב גם בכל הנוגע להצגת טיעונים לעונש אם הנאשם אכן יורשע, תוך חתירה להמתקת גזר הדין באופן המקסימלי.
משרדנו מייצג חשודים ונאשמים בעבירות של נהיגה בשכרות, היות שפעמים רבות אכיפה לגבי נהיגה בשכרות נעשית בסופי שבוע ו/או בשעות מאוחרות, משרדנו מקפיד על זמינות מרבית לטובתכם. זקוקים לייעוץ משפטי? פנו אלינו בהקדם.